Welk vermogen moet ik kiezen?

De aanschafprijs van een omvormer is naast type omvormer ook afhankelijk van het vermogen dat hij kan leveren.
Om een gevoel te krijgen of 300 Watt voldoende is, of dat het toch 1200 Watt moet worden geef ik hier een aantal voorbeelden:

Bij het inschakelen van apparaten (zoals de TV en magnetron) ontstaat er kortstondig een hoog piekvermogen. Dit noemen we de inschakelstroom. Dit verschilt per apparaat, maar  2-4 maal het normaal opgenomen vermogen komt zeker voor. Bijvoorbeeld een magnetron van 800W. Hierbij is 800 Watt het nominaal vermogen terwijl het werkelijk opgenomen vermogen tijdens het inschakelen in de praktijk wel 2 keer zo veel is. Een hoger vermogen als de som van de apparaten die je te gelijk wil gebruiken is dus in de meeste gevallen aan te raden.

Een extremer voorbeeld is een compressorkoelkast. Een klein en zuinig model met een nominaal vermogen van 0,5 Ah of 110 watt heeft een inschakelstroom van zeker 8x die 110 watt. in de praktijk kan een kleine zuinige koelkast niet op minder als 800 watt piekvermogen correct functioneren. Ik zou hiervoor dus liever een 800 watt continu aanraden.